Amasya Gezilecek Yerler | Amasya Konaklama
Uzun zamandır planladığımız Doğu Karadeniz turunun ilk durağını Amasya olarak belirlemiştik ama ne kadar doğru bir karar verdiğimizi şehre girince anladık. Sadece fotoğraflardan ve Miniatürk gezimiz sırasında maketinden gördüğümüz o eski evlerin asılları karşımıza dikilince ve tarihin korunmuş ruhunu hissedince Amasya’nın beklentilerimizin çok üzerinde bir şehir olduğunu fark ettik.
Şimdi de bizdeki aynı etkiyi yaşamanız ve tereddüt etmeden bu güzel şehri gezmeniz için size kılavuzluk edecek gezi notlarımızı paylaşalım;
Amasya Hakkında Genel Bilgi
Orta Karadeniz bölümünde yer alan Amasya; Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden birisi. Zengin bitki örtüsü ve iki dağın arasından geçen Yeşilırmak Nehri ile büyüleyici bir görüntüye sahip. Çeşitli medeniyetlere de ev sahipliği yapan şehir, zamanında Osmanlı Devleti için de önem arz etmiş. Amasya; padişah oğulları olan şehzadelerin sancakbeyliği yaptığı az sayıda şehirden biri.

Amasya Gezilecek Yerler
– Kral Kaya Mezarları
Pontus Krallarına ait olduğu bilinen Kral kaya Mezarları, Harşena Dağı’ndaki kayalara oyularak yapılmış. 21 tane mezarın sadece bir kaç tanesi günümüze kadar gelebilmiş. Kızlar Sarayı bölgesinde Kral I. Mithridates Ktistes’den I. Pharnakes’e kadar beş krala ait kaya mezarları bulunmakta. Kentin hakim noktalarında bulunan mezarların içlerinden çok, arkalarına oyulmuş geçitler dikkat çekici.
Mezarlara merdivenleri çıkarak ulaşabilir ve hemen mezarların yanında bulunan Kızlar Sarayı Cafe’de şehrin manzarasına karşı kahvenizi yudumlarken şehrin dinginliğini hissedebilirsiniz.

Kral Kaya Mezarlarına Giriş Ücreti 5 TL
-Amasya Kalesi
Harşena Dağı’nın tepesinde Kral Kaya mezarlarının hemen üzerinde bulunan Amasya Kalesi ,Herşena Kalesi olarak da biliniyor. Kale Persler, Romalılar, Pontus ,Bizans, Türkler gibi bir çok devlete ev sahipliği yapmış.

Kale ;
1. İçeri Şehir (Hatuniye Mahallesi),
2. Kızlar Sarayı
3. Yukarı Kale olmak üzere üç bölümden oluşur.
Amasya Kalesi Giriş Ücreti 5 TL
– Boraboy Gölü Tabiat Parkı
Şehrin merkezine yaklaşık 62 km uzaklıkta bulunan Boraboy Gölü Tabiat Parkı’na özel araç ile geldiğinizde giriş ücreti 12 TL. Ayrıca; gölde kamp yapabileceğiniz bir alanda bulunuyor. Günlük çadır ücreti 40 TL. Kamp yapacaklar için tuvalet ve elektrik tabiat parkında bulunuyor. Ancak tuvaletin ücretli olduğunu da belirtmeliyim.
Yeşilin tüm tonlarını görebileceğiniz çam kokularının arasında yürüyüş ve piknik yapabileceğiniz çok güzel bir doğa harikası olan Boraboy Tabiat Parkına vaktiniz varsa uğramanızı tavsiye ediyorum. Ayrıca deniz bisikleti kiralayıp gölde gezinti yapabilirsiniz.
Amasya’da Gezilecek Diğer Yerler
– Amasya Arkeoloji Müzesi
Oldukça büyük ve çok eski uygarlıklardan kalma bir çok esere sahip olan bu müze eminim Amasya hakkında size oldukça fazla bilgi verecektir. Giriş Ücreti 7 TL ve Müzekart Geçerli.
– II. Beyazıt Camisi ve Külliyesi
Külliye şehrin merkezinde olduğu için ayrı bir öneme sahip ve Amasya’nın başyapıtlarından. Külliyede Şehzade Ahmet’in oğlu Şehzade Osman’ın türbesi bulunuyor. Yeşilırmak nehrinin kıyısında bulunan külliye eminim tarihi dokusuyla ilginizi çekecektir. Ayrıca Külliyenin hemen yanında bulunan otoparka aracınızı park edebilirsiniz. Şehirde araç park yeri bulmak oldukça zor.
-Sabuncuoglu Tıp ve Cerrahi Müzesi
Modern Tıpla yarışabilecek tüm cerrahi aletleri burada görebilirsiniz.
– Minyatür Amasya Müzesi
Tüm Amasya’nın minyatürünü görebileceğiniz ilginizi çekecek bir yer.
– Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi
Ferhat ile Şirin’in aşkının ne derece yoğun yaşandığını görmek için bu müzeyi ziyaret etmelisiniz.
Amasya Konaklama
Eğer Amasya’da konaklamayı düşünüyorsanız ilk tercihiniz Yeşilırmak’ın kıyısında bulunan konaklar olmalı. Gerek manzarası ve su sesi, gerekse uygun konaklama ücretiyle oldukça cazip olan bu konakları eminim çok beğeneceksiniz. Biz 220 TL ye Şehrizade Konağı’nda kaldık ve odaları oldukça güzeldi.
Amasya Yeme-İçme
Gelelim Amasya’da ne yenir ne içilir kısmına… Yöresel yemekleri bulabileceğiniz restoranlar ağırlıkla ana cadde üzerinde. Öncelikle tavsiye edebileceğim restoran Amasei Mutfağı. Hem yemekleri, hem mimari yapısı hem de manzarası dört dörtlük. Ayrıca yine güzel bir manzaraya sahip olan Ali Kaya Restoran’da yöresel yemekler tadabilirsiniz.
Merzifon’un meşhur Keşkeği nerede yenir derseniz de Rumi Usta’nın Yeri önerilerimiz arasında.
Lezzetini tadınca anladık ki Amasya Çöreği de meşhur olduğu kadar varmış, bir kahvaltıda da bu leziz çörekle sahil kenarında çay keyfi yapabilirsiniz
Özetle; Bazı şehirler vardır çok güzel olmasına rağmen reklamı iyi bir şekilde yapılmamış. işte o şehirlerden biriside Amasya, Şehre gitmeden önce Amasya hakkında en iyi bildiğimiz şey meşhur olan elmasıydı.(Yoldan aldık gerçekten çok güzeldi:) )Ancak şehre gidince binlerce turist çeken Safranbolu’dan pek bir farkı olmadığını gördük.
Şehrin Belediyesini de ayrıca tebrik etmek gerekir.
Bir sonraki Yazımızda Görüşmek üzere hoşça kalın…
instagram hesabımızı ziyaret etmeyi unutmayın. https://www.instagram.com/geziyourumcom
Geri bildirim: Güzelcekız Efsanesi | Aynalı Mağara | Amasya | Geziyourum