Maşukiye Gezi Notları | Kocaeli\Kartepe Gezilecek Yerler
Bir yer düşünün adını “aşık olunan” kelimesinden almış. Bazıları hala aşıklar diyarı diye biliyor Maşukiye ’yi. İster aşık olmaya, ister aşık olduğunuzu hatırlamaya gelin bir kere geldikten sonra bu doğa harikası huzur yuvasına her mevsimin tadını çıkarmak için gelmek isteyeceksiniz.

Kocaeli/Kartepe ilçesine bağlı Maşukiye, 1864 yılında sona eren Kafkas-Rus savaşları sonrasında gelen Çerkez-Abaza asıllı bir grup tarafından kurulmuş. Daha sonra Karadeniz’den buraya yerleşenler ile birlikte şimdiki yerli halkı oluşmuş.
İstanbul’da kısa süreli kaçış için harika bir rota Maşukiye.
Biz İstanbul’dan erken saatlerde özel araç ile yola çıktık, D-100 karayolundan yaklaşık 1,5 saat içinde Maşukiye’ye ulaştık. Maşukiye kahvaltılık mekanları ile ünlü. Bir başka yazımda size Cansu Alabalık Tesisleri’nden bahsetmiştim hatırlarsanız. Bu sefer en az onun kadar ünlü bir mekan olan Saklıbahçe Şelaleli Restoran kahvaltı için rotamız. Burası özellikle Pazar günleri bayağı kalabalık oluyor, çünkü hem bir doğa harikası içinde kahvaltı yapmak hem de bu kadar güzel bir menü ile güne başlamak her yerde mümkün değil. Fiyatlar ortalama kişi başı 40 TL ve bayağı doyurucu bir menüsü var.
Maşukiye Efsanesine Buradan Ulaşabilirsiniz.
İstanbul’un hareketli dünyasından nehrin sesi, kuş cıvıltıları ve yeşilin rahatlatan tonu ile kurtuluyoruz. Ve yeni rotamıza doğru yola koyuluyoruz;
Maşukiye Kirazlı Yaylası
Yaylaya çıkarken ister araba yolu, isterseniz patika yolu tercih edebilirsiniz. Tahmin edebileceğiniz gibi biz patika yoldan gelmeyi tercih ettik. Yayla havasını ciğerlerimize doldurmadan yaylaya çıkmış sayılmazdık. Burası hem Sapanca Gölü hem de İzmit Körfezi manzarasına hakim kocaman bir piknik alanı aslında. Güzel havalarda piknik sepetinizi, hamağınızı, kitabınızı alıp başınızı dinleyebileceğiniz harika bir yer.
Maşukiye Kuzu Yaylası Milli Parkı

Milli parka giriş cüz’i bir ücrete tabi. Ama hemen belirtmeliyim ki bu çevrede gördüğüm en güzel milli park alanı. Bir kere inanılmaz büyük, çok uzun bir yürüyüş parkuru mevcut, inanılmaz bir ihtişama sahip olan kayın ağaçları arasında yer alıyor ve içerisinde çok farklı türlerde ağaç ve yabani hayvan barındırıyor.
Bölgede aynı zamanda kamp alanı mevcut. Hep hayal ettiğimiz kampı ileride burada kurabiliriz belki. Kamp alanına yaklaşık 2 saat yürüyüş mesafesinde Kartepe Zirvesi bulunmakta. Yürümeyi sevenler zirve keyfinden mahrum kalmasın.
Maşukiye Tahtalı Göleti

Burası da kamp yapmak ve balık tutmak için harika bir yer, sessiz ve sakin. Uzun zamandır balık tutmadığımı fark edip olta ve ekipmanlarımı hazırladım ben gelirken. Herkes balık tutmanın insanı ne kadar sakinleştirdiğini bilmez. Büyük kararlar verebilir, çoğu kez hayatınızı gözden geçirirsiniz. Bence arada bu meditasyon yöntemini denemelisiniz, gün sonunda eve götürecek hiç balığınız olmasa bile.
Maşukiye Aygır Deresi

Dere Kartepe’nin zirvesinde başlıyor. Derenin içindeki su kaynaklarını, pınar ve Maşukiye Şelalesini görmeden, fotoğrafını çekip anılarınızı ölümsüzleştirmeden bu seyahati bitirmeniz söz konusu bile değil. Bu arada su sesleri, kuş sesleriarasında yöreye özgü kiremitte alabalık ve benim her zaman bayıldığım mantar yemenin de tam yeri dostlar burası.
Günün sonunda bu eşsiz doğa güzelliklerinin devamı niteliğinde bir otelde konakladım. Cevizdibi Butik Otelde. Cevizdibi Otel hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Hadi hangi mevsim olursa olsun toplanın Maşukiye’de kahvaltıya gidiyorsunuz 🙂
Bir sonraki macerada görüşürüz…
Haberlerinizi bekliyorum
instagram hesabımızı ziyaret etmeyi unutmayın. https://www.instagram.com/geziyourumcom
Geri bildirim: Cansu Alabalık Tesisleri - Doğa İle Başbaşa | Geziyourum