Mudurnu Gezi Notları | Bolu | Gezilecek Yerler
İstanbul’dan hafta sonu kaçamağı için Bolu Abant Gölü’nden başladığımız yolculuğumuza Pazar sabahı Mudurnu’dan devam etme kararı aldık. Aslında Mudurnu ve oradan sonra devam ettiğimiz Göynük gezilerimiz planlanmış değildi. İşte biraz da bu yüzden gördüklerimiz karşısında hem hayran kaldık hem de şaşırdık. Hep diyorum bazen en güzel yolculuklar plansız gerçekleşenler oluyor. Herhalde yaptığımız tüm geziler içinde en keyif aldıklarımızdan ve unutulmayacaklar arasına girenlerden biriydi bu gezi.
Sizde bizim gibi bir rota benimserseniz Burası, Abant Gölü’ne özel araçla yaklaşık 30 dakika uzaklıkta.
Mudurnu Hakkında Genel Bilgiler
İlçeye pazar sabahı erken saatlerde ulaştığımız için etraf inanılmaz sessiz sakin gelmişti bize. Oysaki biraz araştırınca 2018 yılı Mart ayı itibari ile Mudurnu’nun Türkiye’nin 15. Sakin Şehri (Citta Slow) seçildiğini öğrendik.

Ayrıca ufak bir de bilgi; Mudurnu, UNESCO’nun Dünya Miras Alanları Asıl Listesi’ne girmek için aday.
Mudurnu Gezilecek Yerler
Arabamızı şehir merkezinde bırakarak geçmişten günümüze bozulmadan gelen eski evler ve tarihi yapılar arasında yürümeye başladık. Bu arada tüm ilçeyi yürüyerek dolaşmanız mümkün.

Evlerin fazla tadilata uğramadan günümüze kadar korunmuş olması burayı inanılmaz çekici kılıyor. Daha önce gördüğüm benzer yerlerde yapıyı korumaya çalışırken fazla tadilat yapılmasının doğal görünümü bozduğuna tanık olmuştuk. Biraz araştırınca yapıların bir kısmının 600 yıla yakın bir geçmişi olduğunu öğrendiğimizde ise şaşkınlığımızı gizleyemedik açıkçası.
Demirciler Çarşısı
Gezimize şehrin merkezinde yer alan Demirciler Çarşı’dan başlıyoruz. Çarşının içinde bakırcılar, demirciler dışında farklı zanaatkarların bulunduğu ufak, iç içe dükkanlar var. Ayrıca, hediyelik eşya satan dükkanlar arasında çok farklı hediyelikler bulup gezinizi ölümsüzleştirebilirsiniz. Benim ilgimi en çok kapanan çok eski dükkanlar çekti. Çoğu artık kalmayan o kadar eski mesleklere ev sahipliği yapmış son zanaatkarının işi bırakması ile birlikte bir diğer nesile aktarılamayan işlerin dükkanları kapanıp kalmış.

Orta Çarşı
Demirciler Çarşısının hemen alt sokağında bir başka çarşı. Burada da benzer dükkanlara rastlayabilir, bol bol fotoğraf çekebilir ve alışveriş yapabilirsiniz.
Çarşının en önemli özelliği 700 yıla yakın süredir devam eden ahilik geleneğinin halen yaşatılıyor olması. Cuma günleri verilen sela sonrasında Ahi (esnaf) duası aksatılmadan yapılmaya devam ediyor. Bir Cuma yolunuz düşerse ya da gezinizi Cuma gününe denk getirirseniz kaçırmayın derim.
Pertev Naili Boratav Kültür Evi
Açıkçası burası tamamen tesadüf eseri keşfettiğimiz bir yer oldu. Çarşı içinde hediyelik eşya satış aldığımız dükkan kültür evinin yanındaydı ve satıcı özellikle burayı ziyaret etmemizi önerdi. Ona sonsuz minnet duyduk çünkü buraya gelmeseydik ve Nejdet Akay ile tanışmasaydık. Mudurnu hakkındaki bilgimiz kesinlikle eksik kalırdı. Bu enerjisine, ilçeye bağlılığına ve tarih bilgisine hayran kaldığımız Nejdet bey sayesinde buranın tarihi hakkında, Kurtuluş Savaşı sırasındaki ve Cumhuriyetin ilk yıllarındaki kahramanlıkları ve ülke için önemi hakkında pek çok şeyi öğrenemeyecektik. Bu yüzden Mudurnu’ya gittiğinizde gidilmesi gerekli dediğimiz yerlerin başında bu kültür evi geliyor.
Saat Kulesi
Çarşıdan yukarı doğru yürüdüğünüzde ilçeyi tepeden gören ve ilçeyle özdeşleşmiş olan 12 metre uzunluğundaki saat kulesine ve muazzam manzarasına ulaşıyorsunuz. Bu yapı 1890 – 1891 tarihlerinde ahşap olarak yapılmış ancak 1900 yılında çıkan bir yangında büyük hasar görmüş. 1905 yılında yenilendikten sonra bir demirci ustası tarafından kuleye saat eklenmiş.
Burada da bol bol fotoğraf çektirdikten sonra kulenin yanındaki “Doruk Cafe” de kahve molası verebilirsiniz.
Yıldırım Beyazıt Hamamı ve Cami
1382 yılında Yıldırım Beyazıt’ın Bolu şehzadeliği döneminde yapılan hamam hali hazırda hizmet vermeye devam ediyor. Ayrıca sadece gezi amaçlı da hamamı dolaşabiliyorsunuz.

Cami de Beyazıt döneminde 1374 yılında yapılmış ve ibadete açık. Osmanlı mimarisinin önemli eserlerinden biri olarak görülen cami de yine gezi rotanız içine alınması gereken yerlerden biri.
Kanuni Sultan Süleyman Camii
Kanuni Sultan Süleyman zamanında yaptırılan cami Mudurnu’nun en eski camilerinden biri ve diğerleri gibi ibadete açık.
Mudurnu Konakları
Mudurnu’yu en iyi özetleyen yerler konakları desek yalan olmaz. En ünlüleri Keyvanlar Konağı ve Tekkeliler Konağı. Ayrıca diğer konakları da gezmek isterseniz Hacı Şakirler Konağı, Yarışkaşı Konağı, Fuat Beyler Konağı ve Hacı Abdullahlar Konağı diğer alternatifler arasında.

Mudurnu’da Ne Yenir, Ne İçilir?
Mudurnu’da en ünlü lezzetler kabaklı gözleme, yaprak sarma ve el açması baklava.. Az da olsa mutlaka tadın. Bayılacaksınız. Bunların dışında Mudurnu Meşhur Saray Helvacısından helva almayı ihmal etmeyin.

Mudurnu’da nerede kalınır?
Biz günübirlik gezi gerçekleştirdiğimiz için burada konaklamadık. Ancak merkezde kalmak için bir kısmını bizimde gördüğümüz çok güzel tarihi konaklar mevcut. Keyvanlar Konağı ve Tekkeliler Konağı seçeneklerini rahatlıkla değerlendirebilirsiniz.
*citta slow; Avusturya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Norveç, Polonya gibi 28 ülkeden 182 küçük nüfuslu kentin üyesi olduğu ‘Sakin Şehirler’ örgütlenmesi 1999 yılında İtalya’da başladı. Sadece şehirler değil kasabalar da “Sakin Şehir” unvanını alabiliyor.
Mudurnu’ya gezmişken Abant Gölü’ne gitmeyi de ihmal etmeyin. Abant Gölü yazımıza ulaşmak için tıklayınız.
instagram hesabımızı ziyaret etmeyi unutmayın. https://www.instagram.com/geziyourumcom